top of page

Nieuws

WZC De Wingerd en ECoOB openen in Leuven een eerste én grootste snellaadpunt op burgerstroom

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023De Wingerd weet al langer wat burgerenergie betekent. In 2020 plaatste energiecoöperatie ECoOB meer dan 1000 zonnepanelen op het dak van hun gebouw. Zonder zelf een cent te investeren verlagen ze hun energiefactuur en kunnen ze hun duurzaamheidsambities realiseren. Het rendement van het zonnedak en de besparing op de energiefactuur kwam in 2021 ongeveer overeen met de loonkost van één voltijdse medewerker.


Beide organisaties gaan nu nog een stap verder in hun samenwerking. Vanaf vandaag kan er ook burgerenergie ´getankt´ worden bij De Wingerd. ECoOB plaatst 3 laadpalen op de parking van het gebouw. Daarbij is 1 snellader, met een vermogen van 150kW de eerste echte snellader in het Leuvense. Ook fietsers vergeten we uiteraard niet. Zij kunnen gratis laden aan de Solarkar, een zonne-aanhangwagen, die er haar vaste stek heeft.

Samen stimuleren we mensen om elektrisch te gaan rijden. Ook daarin speelt zonne-energie een belangrijke rol. Elektrische mobiliteit kan maar duurzaam zijn als de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. In dit geval zorgen de zonnepanelen op het dak van De Wingerd daarvoor. Met en doorgedreven slimme sturing vermijden we extra piekbelasting. Zo ontlasten we het net bij hoge productie van zonnestroom en besparen we op het capaciteitstarief. Het project wordt gerealiseerd met Europese subsidies.


Zoals gebruikelijk verdelen we de winst over verschillende domeinen. In de eerste plaats is er winst voor het klimaat. Voor de omschakeling van fossiele naar elektrische mobiliteit moeten er voldoende laadpalen zijn. Deze laadpalen maken mee de weg vrij voor vergroening van het wagenpark in de regio.

Het staat iedereen vrij om burgerstroom te komen tanken. Dankzij de zonnestroom zorgen we voor een eerlijk en voordelig laadtarief. "Voor Aandeelhouders van EcoOB is er nog meer goed nieuws", vertelt Steven Decat, gedelegeerd bestuurder van ECoOB. "Zij genieten een extra korting van 10%. Zo wordt het nog interessanter om coöperant te worden."

Burgerstroom heeft het fijne kenmerk om een lage én stabiele prijs te hebben. Ook in onzekere tijden van een energiecrisis. Jan Vanwezer, directeur van De Wingerd is enthousiast over dit nieuwe project: "Met dit laadstation vergroten we het financieel voordeel voor De Wingerd. Hoe meer mensen komen laden op zonnige momenten, hoe lager onze energiefactuur. Daarmee creëren we ruimte om in te zetten op projecten die ten goede komen aan werkbaar werk voor onze medewerkers en het welzijn van de bewoners."


302 weergaven

Comments


bottom of page