windturbines

Nieuwsbrief 2020-05

Energiecoöperatie ECoOB streeft ernaar om zoveel mogelijk gemeenten in Oost-Brabant klimaatneutraal te maken.

Hoe doen we dit?
Met participatie van inwoners, realiseren we duurzame energieprojecten in onze gemeentes. We bouwen voornamelijk zonnestroominstallaties op grote daken, maar ook windenergie, mobiliteit, biomassa en energiebesparing staan in een latere fase op onze agenda. We zijn ervan overtuigd dat we als burgercoöperatie de ideale en noodzakelijke hefboom zijn in de wijziging van het beleid en de energiemarkt ten voordele van decentrale duurzame energie.
Oostrem De Wilg 
Een zonnig eerste bedrijfsjaar achter de rug

De PV-installatie op het gebouw De Wilg van Oostrem, opgestart 15 april 2019, is nu iets meer dan één jaar in bedrijf. De energieproductie van de 148 zonnepanelen was zonder meer uitstekend. Een hoger dan gemiddeld zonne-energieaanbod in deze periode en een foutloze werking van het systeem zorgden voor dit succes. De stroomproductie van de 45 kWp installatie bedroeg 45 MWh wat neerkomt op een productiviteit van 1000 kWh/kWp per jaar, zo’n 10% meer dan aanvankelijk ingeschat op basis van gemiddelde bezonningswaarden.

Van de totale stroomproductie werd 42% rechtstreeks afgenomen door Oostrem. Dit is iets lager dan geraamd. Door allerlei factoren zoals oa grilligheid van verbruik en bewolking is het eigengebruik op voorhand moeilijk in te schatten. Samen met Oostrem bekijken we hoe we het lokaal verbruik van de opgewekte  zonnestroom bij De Wilg kunnen verhogen door het verbruikspatroon beter op het zonne-energieaanbod af te stemmen. Bijvoorbeeld door het laden van elektrische voertuigen, al dan niet gecombineerd met het installeren van lokale batterij-opslag. Zo creëren we een win-win situatie. Oostrem kan zo meer besparen op de elektriciteitsfactuur en het komt ook het financieel rendement van ECoOB in dit project ten goede.

Woonzorgcentrum De Wingerd
Deze mooie puzzel van zonnepanelen kan bijna in productie gaan

Op het dak van De Wingerd (Woonzorgnet Dijleland) wachten 1088 zonnepanelen nu bijna twee maanden ongeduldig  op het startschot voor het leveren van stroom aan het woonzorgcentrum. Vlak voor het aansluiten van de installatie op het net gingen de deuren op slot vanwege de corona lockdown. De installatie heeft een totale capaciteit van 359 kWp en wordt door middel van twee groepen van omvormers (vijf van 50 kVA) aan het elektrisch systeem van het complex aangesloten. De PV installatie zal naar schatting 40% van het jaarverbruik van de Wingerd dekken.

Op de foto is te zien dat het een heel puzzelwerk was voor de installateur (EnergyKing uit Herent) om zoveel mogelijk panelen te kunnen plaatsen op de diverse daken van de woonblokken. Vanwege de vorm en oriëntatie van het gebouwencomplex is gekozen voor een oost-west opstelling van de panelen. Zo konden er meer panelen op het dak geplaatst worden en wordt ook een gelijkmatigere stroomproductie bekomen doorheen de dag.  Onze berekeningen hebben aangetoond dat deze opstelling de beste keuze was in dit project ondanks een iets lagere energieopbrengst per paneel door de minder optimale instralingshoek. De totale investering bedroeg ca. €300.000. De start van de productie is gepland begin juni 2020, na definitieve aansluiting door EnergyKing, technische AREI keuring en plaatsing van de groene meters door Fluvius.

Projectdetails
ECoOB bouwt een zonnedak voor IGO
Na installaties in Herent en Leuven maken we binnenkort groene stroom in Holsbeek

IGO, de intergemeentelijke organisatie die ondersteuning biedt aan steden, gemeenten en OCMW's in arrondissement Leuven, kiest ECoOB als partner om haar gebouw in Holsbeek te voorzien van hernieuwbare energie. Een installatie van 140 zonnepanelen zal 40% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik afdekken. De bouw van de installatie gebeurt in de komende maanden en wordt zoals al onze projecten voor 100% met burgerparticipatie gerealiseerd. In de komende weken vertellen we hoe geïnvesteerd kan worden.

ECoOB brengt zon in Leuven
De technische voorbereidingen worden afgerond
ECoOB werkt samen met Ecopower en Stad Leuven om zonnepanelen te plaatsen op 10 Leuvense daken.  ECoOB zorgt voor de uitvoering op 5 daken.  Op dit ogenblik zitten we in de allerlaatste fase van de technische voorbereiding en richten we onze aandacht op het grootste en op het kleinste dak in ons project. Dat zijn de bibliotheek Tweebronnen en het ontmoetingscentrum Genadedal.  We hopen beide projecten voor eind juli te kunnen afwerken en maken daarvoor de nodige afspraken met onze leverancier en met de gebouwbeheerders.  Daarna zijn ook de Sportschuur in Wilsele en het ontmoetingscentrum Celestijntje in Heverlee aan de buurt. Museum M wordt dan dit najaar het laatste dak in ons project.  Op de 5 daken samen plaatsen we zo bijna 1000 zonnepanelen.  Ecopower plaatst er nog eens 1500 op de 5 andere daken waar zij voor de uitvoering zorgen.  Zodra we ergens beginnen te bouwen laten we jullie zeker iets weten
Projectdetails
Online infosessie
Samen maken we hernieuwbare energie en we leggen ook uit waarom
In de lente hadden we heel wat infosessies gepland om met zoveel mogelijk burgers in dialoog te gaan. We willen iedereen uitleggen wat we precies doen, hoe we te werk gaan en uiteraard uitnodigen om met ons mee te doen. Enkel de eerste sessie in basisschool De Ark op 5 maart kon doorgaan. Binnenkort pikken we de draad weer op. Een nieuwe fysieke bijeenkomst is nog niet mogelijk, maar we voorzien een digitale versie. Surf die avond naar onze website en maak alles mee vanop de eerste rij. Inschrijven is niet verplicht, maar je kan je aanwezigheid bevestigen via dit Facebook event. Help ons om zoveel mogelijk mensen te bereiken en deel het event. Vragen kan je via een chatkanaal stellen. De sessie wordt opgenomen en kan dus ook achteraf bekeken worden.
De impact van Corona
Even herorganiseren en dan weer volop vooruit
Het coronavirus heeft de hele wereld in haar greep en uiteraard heeft dat ook impact op onze werking. De aansluiting van de installatie op het dak van De Wingerd kon op de valreep niet doorgaan. Een hele reeks geplande infosessies werden afgelast, onze Algemene Vergadering van 25 april hebben we moeten uitstellen en we moesten een groot deel van onze focus verleggen naar de organisatie van digitale vergaderingen en zelfs stemmingen.

Net zoals andere bedrijven hebben we even de tijd moeten nemen om te herorganiseren. We hopen dat we op jullie begrip kunnen rekenen. We zijn immers niet bij de pakken blijven zitten. We komen hier slimmer en sterker uit. We bouwen onverminderd verder aan een regio met meer lokaal geproduceerde hernieuwbare energie.
Zonnige groetjes uit Leuven
Stad Leuven gaat op zoek naar 1000 gezinnen die zonnepanelen installeren

Haal jij de zon in huis? Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering, ze helpen je besparen op je energiefactuur en zijn goed voor het klimaat! Benieuwd of jouw dak geschikt is voor een zonne-installatie? Vraag een quickscan aan via www.leuven.be/zonnepanelen en krijg persoonlijk advies van de energiecoaches van de stad.

Hulp gezocht: Drupalontwikkelaar
Kom jij ons team versterken als actieve sympathisant?
Voor het beheer van onze ledenadministratie en onze website zijn we op zoek naar een Drupalontwikkelaar met goede kennis van webdesign. 
In eerste instantie om ons wegwijs te maken in het beheer van Drupal en later om onze website te helpen vernieuwen en dynamischer maken, bij voorkeur in Drupal of Wordpress.
Benieuwd? Coöperant worden? Wil je helpen? 
ECoOB is een coöperatie van en door burgers. Een coöperatie van en door jou. Wil jij bijdragen aan de transitie naar hernieuwbare energie? Dat kan op verschillende manieren

Word coöperant. Vanaf €250 kan je investeren en mede-eigenaar worden van onze productie installaties.
Word coöperant
Word actieve sympathisant. Bouw mee aan de toekomst van onze coöperatie en investeer wat van je vrije tijd in onze werking. Heb je administratieve, technische of communicatieve talenten? Laat het ons weten.

Word een ambassadeur. Vertel je vrienden en familie waarvoor we staan. Volg en deel onze berichten op Facebook, LinkedIn,Twitter en Instagram.
Heb je een groot dak ter beschikking en vraag je je af of dit geschikt zou zijn voor de installatie van zonnepanelen? Vind hier alle voorwaarden.

Heb je nog een andere vraag of wil je helpen bij één van onze projecten? Inschrijven op de nieuwsbrief? Aarzel niet om contact op te nemen. 
Neem contact op

Nieuwsbrief 2020-01


Woonzorgcentrum De Wingerd

De werken zijn gestart

De Wingerd
Installatie zonnestroominstallatie
Installatie zonnestroominstallatie
Installatie zonnestroominstallatie

Enkele dagen geleden is de bouw van de zonnestroominstallatie bij het Woonzorgcentrum De Wingerd gestart. De Wingerd is een woonzorgcentrum op de grens tussen Leuven en Herent dat deel uitmaakt van Woonzorgnet Dijleland.

Een duizendtal zonnepanelen, goed voor een totale capaciteit van 350 kWp, zal in de komende weken op de daken van het gebouw worden aangebracht door het bedrijf Energyking uit Herent. Als alles volgens plan verloopt zal dit tweede project van onze energiecoöperatie bij het begin van de lente volop zonnestroom produceren.

De financiering gebeurt voor de helft door personen die betrokken zijn bij Woonzorgnet Dijleland en nu aandeelhouder van ECoOB geworden zijn. De overige helft is door nieuwe en bestaande aandeelhouders bijeengebracht.

Projectdetails


Energiecoöperaties brengen zon in Leuven

Alle Infosessies zijn VERDAAGD tot latere datum wegens CORONA maatregelen

Samen maken we hernieuwbare energie en we leggen ook uit waarom

Samen met burgercoöperatie Ecopower voorzien we 10 Leuvense publieke daken van zonnepanelen. Een gedetailleerd bestek is opgemaakt en offertes zijn aangevraagd. De plaatsing van de PV-installaties is gepland in de maanden mei en juni. Tegen eind juli zal een groot aantal van de installaties stroom produceren. Zo leveren we hernieuwbare energie en dragen we bij aan het streven naar klimaatneutraliteit van de stad.

We maken groene stroom en leggen uit waarom we dit doen. Daarom gaan we met zoveel mogelijk burgers in dialoog en nodigen we hen uit om met ons mee te doen. Vanaf maart organiseren we een eerste reeks informatieavonden.

 • 5 Maart - Basisschool De Ark - 20u tot 21u 30
  Martelarenlaan 313 (Kessel-Lo)
 • VERDAAGD! 19 Maart - Boerenbond - 20u tot 21u30
  Diestsevest 40 (Leuven)
 • VERDAAGD! 27 Maart - Het Centrum – Vrijdagcafé - 20u tot 21u
  Wijgmaalsesteenweg 15 (Herent)
 • VERDAAGD! 1 April - Gemeenschapscentrum Bosstraat - 20u tot 22u
  Bosstraat 28 (Wilsele)
 • VERDAAGD! 20 April - Steinerschool De Zonnewijzer - 20u tot 21u30
  Privaatweg 7 (Wijgmaal)
 • VERDAAGD! 1 Mei - Wereldmarkt Herent - 9u tot 17u
  Wildemanspark (Herent)
 • VERDAAGD! 2 Mei - Genadedal - 14u tot 16u
  Velderblok 2 A (Kessel-Lo)
Je komt te weten hoe je in dit gezamenlijk zonneproject kan investeren, wat een burgercoöperatie precies is, waarom we dit doen, hoe je zelf kan investeren, ... en nog veel meer. Uiteraard nemen we graag de tijd om jouw vragen te beantwoorden. Help ons om zoveel mogelijk mensen te bereiken en deel de uitnodiging in je vrienden- en kennissenkring. Tot binnenkort!

ECoOB Infostand
ECoOB Infostand


Werkgroep batterijopslag en mobiliteit op uitstap

Energiecoöperaties helpen elkaar

Op donderdag 9 januari was de werkgroep rond PV, batterijopslag en gedeelde mobiliteit te gast bij onze collega's van Zuidtrant in het verre Mortsel. We kregen de kans om hun zoutwaterbatterij te bekijken en te leren hoe ze hun subsidieproject rond opslag, bidirectionele laadpalen en elektrische deelmobiliteit gestalte hebben gegeven.

Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe praktijkervaringen en kennis tussen energiecoöperaties gedeeld worden. Daarnaast heeft dit bezoek ons ook de gelegenheid gegeven te proeven van de sfeer en organisatie bij een andere coöperatie. Verdere stappen worden ondertussen genomen om dit verhaal bij ECoOB een vervolg te geven.

zoutwaterbatterij
zoutwaterbatterij


Hulp gezocht: Drupalontwikkelaar

Kom jij ons team versterken als actieve sympathisant?

Voor het beheer van onze ledenadministratie en onze website zijn we op zoek naar een Drupalontwikkelaar met goede kennis van webdesign. In eerste instantie om ons wegwijs te maken in het beheer van Drupal en later om onze website te helpen vernieuwen en dynamischer maken, bij voorkeur in Drupal of Wordpress.

ECoOB website
ECoOB website


Benieuwd? Coöperant worden? Wil je helpen?

ECoOB is een coöperatie van en door burgers. Een coöperatie van en door jou. Wil jij bijdragen aan de transitie naar hernieuwbare energie? Dat kan op verschillende manieren.

Word coöperant. Vanaf €250 kan je investeren en mede-eigenaar worden van onze productie installaties.

Word coöperant

Word actieve sympathisant. Bouw mee aan de toekomst van onze coöperatie en investeer wat van je vrije tijd in onze werking. Heb je administratieve, technische of communicatieve talenten? Laat het ons weten.

Word een ambassadeur. Vertel je vrienden en familie waarvoor we staan. Volg en deel onze berichten op Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram.

Heb je een groot dak ter beschikking en vraag je je af of dit geschikt zou zijn voor de installatie van zonnepanelen? Vind hier alle voorwaardenVind hier alle voorwaarden.

Heb je nog een andere vraag of wil je helpen bij één van onze projecten? Inschrijven op de nieuwsbrief? Aarzel niet om contact op te nemen.

Neem contact op

Nieuwsbrief 2019-8


WZC De Wingerd kiest samen met ECoOB voor duurzame energie

Een volgend belangrijk project voor onze burgercoöperatie

WZC De Wingerd
Woonzorgcentrum De Wingerd - Leuven

Woonzorgnet-Dijleland (WZND) vzw in Leuven is pionier en voortrekker in het kleinschalig genormaliseerd wonen voor personen met dementie. Zij hechten veel belang aan het verhogen van “levenskwaliteit” , “zorg op maat” en “duurzaamheid”.

WZC De Wingerd kiest samen met ECoOB voor duurzame energie nl : zonnestroom. Technisch betekent dit een PV-installatie van ongeveer 350 kWp die ca 35% van het elektriciteitsverbruik zal dekken. De bouw is voorzien in de eerste maanden van 2020.

De directie van De Wingerd vindt het zeer belangrijk dat ook de bewoners en het personeel participeren in dit project rond hernieuwbare energie. Vandaar dat zij een voorintekenrecht genieten op aandelen van ECoOB. Vanaf januari 2020 kan het grote publiek eveneens investeren in dit volgende belangrijke project voor onze burgercoöperatie.


ECoOB en Ecopower voorzien Leuven van groene stroom

Wat je moet weten over het project dat in het voorjaar gerealiseerd zal worden

11 Daken in Leuven
11 Daken in Leuven

ECoOB is in samenwerking met Ecopower de bouw van zonnestroominstallaties op 11 publieke daken van Leuven aan het voorbereiden. Hierbij gaat ECoOB vijf daken voorzien van PV systemen:

 • Stedelijke Bibliotheek Tweebronnen
 • M-Museum
 • Sportschuur Wilsele
 • ’t Celestijntje in Heverlee
 • Ontmoetingscentrum Genadedal in Kessel-Lo
Deze 5 daken samen krijgen een zonnepanelenvermogen van 320 kWp wat goed is voor een totale investering van ca €320.000. We verwachten de werken aan te vangen in de lente van 2020 zodat de daken klaar zijn voor het begin van de zomer.

ECoOB plant in de komende maanden een aantal infosessies in en om Stad Leuven. Op deze infomomenten geven we gedetailleerde informatie over de geplande zonnestroominstallaties. Elk dak zal apart toegelicht worden. Zowel technisch als wat betreft de mogelijke rechtstreekse participatie door de burger. Ook de economische, ecologische en financiële voordelen worden verder uitgelegd. Al je vragen over concrete mogelijkheden van duurzame energie in het algemeen kunnen beantwoord worden.

Word vandaag mede-eigenaar en teken nu al in op aandelen van ECoOB.

Projectdetails


ECoOB komt naar je toe

Samen met Ecopower te gast op de LICHT Borrel van stad Leuven

Op 4 november waren we samen met Ecopower te gast op de LICHT Borrel van stad Leuven. In zaal OPEK gaven we voor een 100-tal Leuvenaars een korte toelichting over de 11 publieke daken die onlangs via openbare aanbesteding aan beide coöperaties werden toegewezen om te voorzien van zonnepanelen. Nadien beantwoordden we in een panelgesprek heel wat vragen uit het publiek. Investeren kan nog steeds via ons investeringsformulier.

Als burgercoöperatie willen we heel graag met de burger in dialoog gaan. Daarom organiseren we in het voorjaar opnieuw een aantal informatieavonden. Van zodra de data en de locatie bekend zijn laten we het jullie weten.

LICHT Borrel in OPEK
LICHT Borrel in OPEK


ECoOB inspireert op InspirHerent

Op weg naar een duurzame samenleving aan de hand van duurzame ontwikkelingsdoelen

Op 11 November was er in Herent opnieuw het event “InspirHerent’, een forum waar inwoners, verenigingen en gemeentebestuur elkaar inspireren. Centraal thema dit jaar was:

“Op weg naar een duurzame samenleving aan de hand van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen”

De klemtoon lag enerzijds op de samenhang tussen de 17 SDGs of Sustainable Development Goals en anderzijds op de verbinding tussen de burger-initiatieven. De overheid kan een wettelijk kader voorzien en een beleid uitstippelen. De burgers kunnen bottom-up initiatieven nemen. En bovenal moeten samen werk maken van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

InspirHerent
InspirHerent


Werkgroep batterijopslag en mobiliteit van start

ECoOB bekijkt de mogelijkheden om een combinatie van batterijopslag en deelmobiliteit te integreren in bestaande en toekomstige projecten

Een combinatie van batterijopslag, bidirectioneel laden en gedeelde elektrische mobiliteit is ideaal om het eigen verbruik van de zelf geproduceerde PV-stroom te verhogen en de burger zo te laten delen in goedkope groene energie.

Op 8 november kwam de werkgroep batterijopslag en mobiliteit voor het eerst samen. Er werden drie thema's besproken. Er werd nagegaan hoe we het elektrische deelwagensysteem van Partago mee kunnen ondersteunen. Daarnaast werd bekeken, naar analogie van het project van Zuidtrant (Antwerpen), of we laadpalen kunnen plaatsen in Leuven en omgeving. De locaties van het 11-dakenproject lijken hiervoor goede startlocaties. Ten slotte werd ook nagedacht over de komst van mobipunten en de mogelijkheden om elektrische deelmobiliteit via de coöperatie te stimuleren.

Mobipunt
Mobipunt


Benieuwd? Coöperant worden? Wil je helpen?

ECoOB is een coöperatie van en door burgers. Een coöperatie van en door jou. Wil jij bijdragen aan de transitie naar hernieuwbare energie? Dat kan op verschillende manieren

Word coöperant. Vanaf €250 kan je investeren en mede-eigenaar worden van onze productie installaties.

Word coöperant

... of ga onmiddelijk door naar het Investeringsformulier coöperant

Word actieve sympathisant. Bouw mee aan de toekomst van onze coöperatie en investeer wat van je vrije tijd in onze werking. Heb je administratieve, technische of communicatieve talenten? Laat het ons weten.

Word een ambassadeur. Vertel je vrienden en familie waarvoor we staan. Volg en deel onze berichten op Facebook, LinkedIn,Twitter en Instagram. Heb je een groot dak ter beschikking en vraag je je af of dit geschikt zou zijn voor de installatie van zonnepanelen? Vind hier alle voorwaarden.

Heb je nog een andere vraag of wil je helpen bij één van onze projecten? Inschrijven op de nieuwsbrief? Aarzel niet om contact op te nemen.

Neem contact op

Nieuwsbrief 2019-7


11 daken project Stad Leuven

ECoOB gaat samen met Ecopower cvba 11 publieke gebouwen van de Stad Leuven voorzien van zonnestroominstallaties.

Het samenwerkingsverband tussen beide energiecoöperaties is door Leuven hiervoor uitgekozen in een openbare aanbesteding om dit binnen het komende jaar te realiseren. De Stad Leuven wil zo, samen met de burgers, een concrete stap zetten op het transitiepad naar een klimaatneutrale energievoorziening.

De zonnepanelen komen op de daken van het Politiehuis op de Philipssite, de ontmoetingscentra 't Celestijntje en Genadedal, de Sportschuur in Wilsele, kinderdagverblijf De Girafant, Museum M, de Bib Leuven Tweebronnen, de woonzorgcentra Edouard Remy en Ter Vlierbeke, de facilitaire diensten van Zorg Leuven op de Geldenaaksebaan en de assistentiewoningen in het Ruelenspark.

Het totaal zonnepanelenvermogen van 850 kWp zal zo'n 740.000 kWh per jaar opleveren.

De totale investering bedraagt ca. 850 000 Euro. Door aandelen te kopen zowel bij ECoOB als bij Ecopower kunnen inwoners, bedrijven en verenigingen participeren in dit project.

Vanaf heden kan je hieronder intekenen op aandelen.

Diegenen die reeds op 1 aandeel zouden hebben ingeschreven krijgen nu de kans om in te schrijven op meerdere aandelen.

Vanaf 4 aandelen kan je genieten van de taks-shelter regeling.

OPGELET: wegens het bereiken van de wettelijke limiet is Tax Shelter niet langer van toepassing voor inschrijvingen na 03/11/2019 22:30.

Leuvense daken
Leuvense daken

Coöperatieve groeten

ECoOB

Wordt Coöperant ... (hier klikken)

Nieuwsbrief 2019-6


Verruiming van onze coöperatie

ECoOB en de burgergroep Licht Leuven (die van plan was om een Leuvense energiecoöperatie op te richten) hebben besloten om de krachten te bundelen.

Om dit te formaliseren heeft ECoOB een Bijzondere Algemene Vergadering belegd op 14 september.

Tijdens die bijeenkomst spraken de vennoten zich unaniem positief uit voor deze evolutie.

Zes nieuwe bestuurders werden voorgedragen door de groep Licht Leuven en unaniem verkozen. Daarmee telt het voltallige bestuur van ECoOB dertien leden.

De vennoten zullen eerstdaags een uitgebreid verslag over deze BAV ontvangen.

Bijzondere algemene vergadering 14 september 2019 in GC De Wildeman te Herent
Bijzondere algemene vergadering 14 september 2019
Bijzondere algemene vergadering 14 september 2019 in GC De Wildeman te Herent
in GC De Wildeman te Herent

Zonnefeest : Inhuldiging 1ste Zonnedak Oostrem Zaterdag 21 september

Onder een stralende zon werd het zonnedak van Oostrem feestelijk ingehuldigd door Vlaams Minister Koen Van den Heuvel (Minister van omgeving, landbouw en ruimtelijke ordening).

Er was veel belangstelling, en verschillende schepenen van Stad Leuven en Herent, alsook de Herentse burgemeester Astrid Pollers waren van de partij.

Iedereen genoot van een lekkere wafel, pannenkoek met drank: alles was gratis! De kinderen konden zich uitleven onder begeleiding van Circus in Beweging.

Zelfs de bewoners van vzw Oostrem genoten van deze zonnige namiddag. De infostand van ECoOB was omringd met infostands van enkele bevriende coöperaties.

Mario Vanhaeren (Directeur Oostrem) vatte het kernachtig samen in zijn toespraak :

“Oostrem zorgt voor de mensen en ECoOB zorgt voor het klimaat : een perfecte match!”

In bijlage vinden jullie nog de toespraak van onze voorzitter Frans Van Hulle.

Evenwichtkunstjes in het zonnetje, onder begeleiding van Cirkus in Beweging
Evenwichtkunstjes in het zonnetje, onder begeleiding van Cirkus in Beweging
Toespraak van Koen Van den Heuvel, Minister van Omgeving, Landbouw en Ruimtelijke Ordening
Toespraak van Koen Van den Heuvel, Minister van Omgeving, Landbouw en Ruimtelijke Ordening.
Culinaire tractatie, goudgeel gebakken met zonnestroom
Culinaire tractatie, goudgeel gebakken met zonnestroom
Stroomproductie van het Oostrem zonnedak op 21 september van 8 tot 20 h: geen wolkje aan de hemel, geen dipje in de dagproductie (190,6 kWh)
Stroomproductie van het Oostrem zonnedak op 21 september van 8 tot 20 h: geen wolkje aan de hemel, geen dipje in de dagproductie (190,6 kWh)

Coöperatieve groeten

ECoOB

Nieuwsbrief 2019-5


Nieuwsbrief 2019-5 September

ECoOB heeft een krachtige samenwerking op touw gezet met burgers van “Licht Leuven” zodanig dat de coöperatie veel meer projecten aankan in de nabije toekomst in onze regio.

Door vennoot te worden kan je concreet bijdragen aan deze projecten en kan je de ontwikkelingen van nabij volgen.

Het aangekondigde Zonnefeest op Zaterdag 21 september komt dichterbij!

Het programma vind je hieronder. Deelname is volledig GRATIS.

We zorgen voor drankjes , wafels, pannekoeken……

De circusschool verzorgt de animatie.

Het project “Chardonnay Meerdaal” kan helaas niet doorgaan wegens privé redenen van de eigenaar.

ECoOB heeft een aantal grotere projecten in voorbereiding die ons in de buurt van 1 Megawatt brengen. Meer info in onze volgende Nieuwsbrief.

Coöperatieve groeten

Coöperatieve groeten

ECoOB

Nieuwsbrief 2019-4


Officiële inhuldiging 1 ste zonnedak ECoOB

Op Zaterdag 21 september gaan we dit vieren!

Op deze feestelijke opening ben je welkom vanaf 14 uur tot 17 uur. De site van Oostrem (Oostremstraat 26) wordt dan opgefleurd met een paar infostands.

Er is animatie voorzien voor groot en klein. Een paar speeches, wafels en pannenkoeken.

We sluiten de dag af met een hapje en een drankje.

Dit zonnedak heeft ondertussen al bijna 40% van de verwachte jaaropbrengst opgeleverd!

Hier is de flyer (pdf versie van de afbeeldingen hieronder).

Coöperatieve groeten

ECoOB

Nieuwsbrief 2019-3


Algemene Vergadering ECoOB cvba

ECoOB heeft haar eerste algemene vergadering gehouden op 27 april.

Een 35 tal vennoten waren aanwezig.

Zij kregen de kans om een aantal vragen te stellen aangaande o.a. lopende en toekomstige projecten.

Ruben Baetens (expert van ingenieursbureau 3E nv) gaf een uiteenzetting over de laatste stand van zaken over zonnedelen.

Het jaarverslag 2018 kan je binnenkort op onze website raadplegen.

Wereldmarkt Herent : 1 Mei

Net zoals vorig jaar was ECoOB aanwezig op de wereldmarkt van Herent op 1 mei.

Ook nu zijn er zeer veel geïnteresseerde mensen aan onze stand gepasseerd waaruit blijkt dat de interesse in hernieuwbare energie steeds groter wordt.

Opendeurdag

Onze eerste klant Oostrem vzw timmert aan de toekomst.

Zaterdag 26 mei organiseert Oostrem zijn jaarlijkse opendeurdag & tuinfeest.

Vanaf 11 uur ben je welkom op de site van Oostrem in de Bijlokstraat.

Doorlopend tot 18 uur is er livemuziek, kinderanimatie (grimage, springkasteel……) en talrijke infostands.

Aan de stand van ECoOB kunnen de kinderen hun tekentalent laten zien met een kleine verrassing als beloning. Met de zonnestroom van Oostrem-ECoOB zorgen wij voor een zoete zonde voor iedereen.

Hier is de flyer van Oostrem, met het inschrijvingsdocument voor de BBQ (vanaf 12 uur 30).

Coöperatieve groeten,

ECoOB

Nieuwsbrief 2019-2

De Wilg heeft zonnestroom

ECoOB zonnestroominstallatie op gebouw De Wilg van de vzw Oostrem
ECoOB zonnestroominstallatie op gebouw De Wilg van de vzw Oostrem.

Het 45 kWp PV systeem op het dak van De Wilg (Oostrem) is operationeel.

De geproduceerde energie in de eerste minuten kan je zien op onderstaande foto. Over de energie-opbrengst houden we jullie op de hoogte in onze volgende nieuwsbrief.

Twee omvormers en netontkoppelbord in het gebouw De Wilg
De twee omvormers en het netontkoppelbord.
De eerste opbrengst van onze zonnepanelen.
De eerste opbrengst van onze zonnepanelen.

Meer foto's vind je op de Projecten pagina.

Algemene Vergadering ECoOB cvba

Op zaterdag 27 april houden wij onze Algemene vergadering waarop al onze coöperanten zijn uitgenodigd. Wil je graag komen en ben je nog geen vennoot? Word vóór 26 april coöperant, dan ben je meer dan welkom.

Nieuw Projecten op stapel

ECoOB is op dit moment in onderhandeling met een viertal bedrijven, een school, een appartementsgebouw, een zorginstelling en nog een aantal kleinere projecten. Van zodra deze concreter worden verneem je het in onze volgende nieuwsflash.

Weet je in onze regio nog ergens een groot dak waarop ECoOB zonnepanelen zou kunnen leggen? Laat het ons weten.

Coöperatieve groeten,

Het ECoOB team

Nieuwsbrief 2019-1

Bouw Oostrem project gestart !

Zoals aangekondigd in december zijn de werken op het dak van “De Wilg” (Oostrem vzw) half februari 2019 gestart.

Op onderstaande foto's kan je zien dat de eerste materialen geleverd en geplaatst zijn. In de loop van volgende week worden de zonnepanelen gemonteerd.

Dankzij enthousiaste investeerders is ECoOB erin geslaagd om op een zeer korte tijd het nodige kapitaal op te halen om dit project te kunnen realiseren.

Op dit moment kan je enkel op één aandeel inschrijven. Van het ogenblik dat ons 2de project concreter wordt kan je inschrijven op meerdere aandelen.

Uiteraard zal het gaan over een groot dak in de onmiddellijke omgeving.

We blijven je hierover informeren via de website en via de volgende nieuwsbrieven.

ECoOB zal haar eerste Algemene Vergadering beleggen op 27 april. Hierop zijn alle coöperanten hartelijk uitgenodigd. Ze krijgen hiervoor een aparte uitnodiging met agenda, plaats en uur.

Coöperatieve groeten

Onderstellen voor de zonnepanelen op het dak De Wilg op 14 februari 2019
Onderstellen voor de zonnepanelen op het dak De Wilg op 14 februari 2019.

Overzicht daken gebouw De Wilg van de vzw Oostrem
Overzicht daken gebouw De Wilg van de vzw Oostrem.

Nieuwsbrief 2018-6

Investeer mee in het eerste project van ECoOB: een 42 kWp zonnestroom­installatie bij Oostrem

Dag ECoOB vrienden,

Begin 2019 zal ECoOB op het dak van hun gebouw De Wilg in de Oostremstraat in Herent een PV installatie bouwen bestaande uit 142 zonnepanelen. De verwachte jaarlijks productie van deze 42 kWp PV installatie bedraagt naar schatting 38 000 kWh. Een dikke helft hiervan wordt direct gebruikt in het gebouw en dekt een belangrijk deel (40%) van het jaarlijkse stroomverbruik in het gebouw. De rest wordt via injectie in het net verkocht aan een andere energiecoöperatie en komt op die manier als zonnestroom bij andere verbruikers in Herent en omstreken terecht. Dankzij het gunstigere tarief van ECoOB kan Oostrem een pak besparen op de elektriciteitsrekening. Ook de coöperatie vaart er wel bij, en kan het systeem rendabel exploiteren dankzij het uitgekiende ontwerp van de installatie. En bovendien vermindert de PV installatie de uitstoot van broeikasgassen met 27 ton CO2 per jaar. De totale investering inclusief de netaansluiting bedraagt € 47 000.

In de nabije toekomst volgen nog meer zonnestroominstallaties op Oostrem’s gebouwen met burgerparticipatie via ECoOB.

Hierbij stuurt het team van ECoOB u de allerbeste wensen voor een fantastisch 2019!

Met coöperatieve groeten,

Het ECoOB team

Nieuwsbrief 2018-5

Dag ECoOB vrienden,

ECoOB is in gesprek met VZW Oostrem voor de bouw en exploitatie van een 42 kWp PV-installatie op het dak van hun gebouw “De Wilg”. De voorziene 142 zonnepanelen zouden bijna de helft van het stroomverbruik van het gebouw kunnen dekken. Het contract hierover zou gefinaliseerd worden in de komende weken. De vermoedelijke installatie zou dan gebeuren begin 2019.

Volg onze website om te weten wanneer we hiervoor aandelen zullen uitschrijven of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Daarnaast werken we verder aan de haalbaarheidsonderzoeken van een aantal andere projecten, o.m. in overleg met de gemeente Herent.

Voorbereiding loopt niet altijd van een leien dakje: een tweetal mogelijke PV-projecten met andere gegadigden kon om technische redenen niet doorgaan (onvoldoende daksterkte).

Ook presenteert ECoOB zich uitgebreid op 11 november in Herent op het event: “InspirHerent”. Meer info: www.inspirHerent.be

Op 2 december hebben we een stand op de 3de wereldmarkt van de Wereldraad in Kortenberg.

Met coöperatieve groeten,

Het ECoOB team

dak oostrem

Nieuwsbrief 2018-4

Beste ECoOB vrienden,

Ons vrijwilligersteam is op 21 juni samengekomen vóór de zomervakantie.

ECoOB is nu officieel opgericht en heeft haar erkenning bij de Nationale Raad voor Coöperaties aangevraagd.

We wachten op hun beslissing om kapitaal op te halen om zo het eerste project te financieren.

Een gedetailleerd plan van aanpak voor zonnestroom is in de maak.

Ook hebben we die avond de structuur van ECoOB als coöperatie verder uitgelegd en ook ons financiëel plan, de uitgebreide versie hiervan kan je eventueel opvragen via e-mail.

Alle informatie en data binnen ECoOB zullen in een veilige omgeving worden beheerd en uitgewisseld, daarbij rekening houdend met de vernieuwde privacy wetgeving (GDPR).

Het bestuur zoekt ook versterking met 2 à 3 om het werk beter te kunnen verdelen. Wil je hier meer over weten: stuur een mailtje naar info@ecoob.be

Volgende nieuwsbrief mag je verwachten tegen einde augustus.

Hartelijk groeten,

Hilde, Paul, Frans en Steven

Nieuwsbrief 2018-3

ECoOB cvba formeel opgericht

De energiecoöperatie ECoOB cvba werd formeel opgericht op 28 mei 2018 (bij de notaris).

ECoOB wil met burgerparticipatie een signifcante bijdrage leveren aan een klimaatneutraal Herent.

De energiecoöperatie heeft een aantal zonnestroomprojecten op grote daken op stapel staan.

Concreet wil ECoOB haar eerste project – een dak van 45 kWp – realiseren in september.

Gemotiveerde medewerkers zijn nog steeds welkom.

Het projecten/web/marketing team komt samen op 21 Juni om 20.00 uur. Plaats nog nader mee te delen.

Wens je je in te schrijven op onze nieuwsbrief: info@ecoob.be

ECoOB oprichters

Nieuwsbrief 2018-2

Wereldmarkt 1 Mei

GC de Wildeman, de GROSH en de Noord-Zuiddienst Lokaal Mondiaal van de gemeente Herent organiseren in het Wildemanspark de 32ste wereldmarkt.

Het is een gezellige markt met zuiderse kraampjes, infostanden en randanimatie.

ECoOB cvba zal er aanwezig met een stand vanaf 14 uur.

Informatieflyers worden uitgedeeld en het zou fijn zijn als je ons hierbij een handje kan toesteken.

Meer info: info@ecoob.be

Nieuwsbrief 2018-1

Verslag vrijwilligersvergadering 16 Maart

 1. Voorlopig bestuur geeft presentatie: (zie PDF )
  • Doelstelling van deze avond
  • Visie, missie, strategie, aanpak
  • Projectplannen: update (technisch en organisatorisch)
  • Oprichten Coöperatie
  • Financiële en juridische update
 2. Verschillende werkgroepen komen samen.
  • WG1 Projecten technisch
  • WG2 Publiciteit, marketing, communicatie, redactie
  • WG3 Admin, website, social media

Het blijkt dat er heel wat directe en relevante kennis en expertise aanwezig is in de groep. Ook worden er door de verschillende werkgroepen een nieuwe datum vooropgesteld.

Het was een fijne en productieve avond.

Meer info: info@ecoob.be

NOG STEEDS VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Nieuwsbrief 2018-0

Nog even en onze energiecoöperatie ECoOB is formeel opgericht als cvba.

De infoavond op 31 Januari 2018 heeft – met 120 aanwezigen – een grote interesse aangetoond. Een 35-tal vrijwilligers hebben zich tot dusver aangemeld voor een grote variëteit aan taken.

De volgende stap is het uitbouwen van de coöperatie, de financiële planning en het uitwerken van concrete projecten.

Op vrijdag 16 maart 2018 om 20 uur nodigen wij alle vrijwilligers uit in Zaal “De Nok” (Wildeman) voor een workshop.
Programma van die avond:

 • Algemeen gedeelte:
  Voorstelling van bestuur, werkwijze en PV projecten reeds in voorbereiding.
 • Parallelle sessies werkgroepen:
  • WG1: Projecten (technisch, inventarisatie, acquisitie)
  • WG2: Publiciteit, coöperantenwerving, redactie, logo…
  • WG3: Administratie, website, sociale media

Gelieve via e-mail te bevestigen.

Nieuwe vrijwilligers zijn nog steeds welkom !!!

Cookies! Deze website gebruikt cookies. Niet voor advertenties, ook niet om u te volgen, maar om technische redenen. Meer over cookies.