top of page

Nieuws

Mijn koelkast vervangen? Meten is weten!


Een coöperant onderzocht het elektriciteitsverbruik van zijn koelkast d.m.v. een slimme stekker.


Bedoeling was om na te gaan of vervanging door een energiezuinigere versie een winst zou opleveren?


Hieronder zijn verhaal en het gemeten resultaat.


Bij het betrekken van onze woning stond er een oude koelkast met vriescompartiment in de keuken. Met een slimme stekker hebben we het energiegebruik van veel van onze huishoudapparaten onderzocht, maar door de moeilijke toegankelijkheid was de koelkast een van de laatsten in de rij.

Ik gebruikte hiervoor een slimme stekker zoals de door ECoOB aangeboden HomeWizard, een slim meetapparaatje dat het elektriciteitsverbruik van één stopcontact doorstuurt naar een app op je mobiele telefoon. Zijn verslag levert interessante informatie op. Wat leverde het vervangen van de oude koelkast op?


De oude koelkast: € 392 per jaar


Na het aansluiten van de meter stelden we al snel vast dat het gemiddeld gebruik hoog was: 1,79 kilowattuur (kWh) per dag. Op dagen dat we niet aanwezig waren (en de koelkast dus gesloten bleef) viel dit terug tot 1,22 kWh. Dat zie je op afbeelding 1. Dit betekent dus een jaarlijks verbruik van: 365 dagen x 1,79 kWh = 653 kWh. Bij een kilowattuurprijs van € 0,60 zou dat een kostenpost van € 392,- per jaar inhouden.


Het effect van tijdig ontdooien: -30%

Na deze vaststelling hebben we gekeken of er mogelijk iets afwijkends aan de hand zou kunnen zijn. Het bleek dat de koelkast wel weer eens ontdooid mocht worden. Nadat dit was gedaan bleek het energiegebruik met maar liefst 30 procent te zijn afgenomen tot zo’n 1,25 kWh per dag. Afbeelding 2 toont dat het verbruik vanaf dag 8 – na het ontdooien – is gedaald van de oorspronkelijke 1,787 naar 1,307 kWh. De ijsaanslag op het vriesvak verwijderen levert dus al direct een serieuze besparing op.


Als we aannemen dat we de oude koelkast niet altijd helemaal ijsvrij kunnen houden, kunnen we aannemen dat deze gemiddeld zo’n (1,79 + 1,25)/2 x 365 = 555 kWh per jaar moet hebben gebruikt. En dat is de basis voor de vergelijking in de tabel.De aanschaf van een nieuwe koelkast


Aangezien dit nog altijd een aanzienlijk gebruik leek, hebben we maar eens op het internet rondgekeken naar een vervangende koelkast. Al gauw vonden we een passend exemplaar met een energieverbruik van 178 kWh per jaar volgens de specificaties. Dit zou een energiebesparing van maar liefst 377 kWh (= 68 %) per jaar betekenen.


Met een prijs van € 600,- zou dit bij een (aangenomen) energieprijs van € 0,60 per kWh in iets meer dan twee en een half jaar terugverdiend worden: zeer goed voor milieu en portemonnee.


Bij de levering viel al direct op dat de isolatielaag van het vriescompartiment, dat natuurlijk het grootste temperatuurverschil kent met de omgevingstemperatuur, dubbel zo dik was dan bij de oude koelkast.


Na installatie van de nieuwe koelkast gebruikten we opnieuw de smartstekker. De eerste metingen lijken zelfs een grotere besparing te duiden. Met een gemiddeld gebruik van 0,363 kWh per dag (afbeelding 3) zou dit neerkomen op zo’n 133 kWh per jaar.Had het nóg beter gekund?


Ja, de beste combikoelkasten hebben een nog beter energielabel. De scherpst geprijsde koelkasten met een A-label kosten ongeveer € 1.200,-, met een aangegeven energieverbruik van slechts 130 kWh per jaar.


Dit zou theoretisch een extra besparing hebben opgeleverd van 178 kWh – 130 kWh = 48 kWh per jaar (= 27 procent) aan energie. Met een jaarlijkse extra besparing van zo’n € 30 zou de terugverdientijd opgelopen zijn van 2,5 tot ruim 4,5 jaar.


Bij een aangenomen levensduur van 15 jaar voor een koelkast beloopt de besparing € 2.793 voor een koelkast met energielabel G en € 2.625 voor de koelkast met energielabel D.

Bij een levensduur van 15 jaar voor de nieuwe koelkast wordt er respectievelijk 5.655 kWh en 6.375 kWh bespaard, dit komt aardig in de buurt van het elektriciteitsgebruik van een gemiddeld Vlaams gezin over een periode van maar liefst 2 jaar!Conclusie


Ja, deze oude koelkast vervangen door een nieuwe is een heel zinnige investering zowel vanuit financieel als vanuit milieuoogpunt. Kies dan voor een koelkast met een zo goed mogelijk energielabel.

188 weergaven

Comments


bottom of page