top of page

Nieuws

Vlaming mag straks zonne-energie verkopen aan buren

Vanaf 2022 kunnen particulieren aan "zonnedelen" doen. Buurtbewoners zullen ook gezamenlijk zonnepanelen of wijkbatterijen kunnen plaatsen. Vanaf 2023 wordt het energiedelen verder uitgebreid naar zogenaamde "energiegemeenschappen". Vanaf dan kunnen particulieren, lokale overheden en ondernemingen zich verenigen in energiegemeenschappen. Zo een gemeenschap van gelijkgezinden kan dan onderling stroom uitwisselen, maar bijvoorbeeld ook samen investeren in een wijkbatterij waarop de buurt gezamenlijk hun stroomoverschotten kunnen stockeren voor gebruik in dalperiodes waar de zon niet van de partij is.


De nieuwe regels laten ook toe dat iemand met een groot dak extra zonnepanelen plaatst om stroom te leveren aan iemand zonder geschikt dak, of dat appartementsbewoners samen een zonne-installatie plaatsen.


Achter de schermen bereiden het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), de VREG en netbeheerder Fluvius de technische reglementen en de praktische zaken voor, zodat onderlinge energie-uitwisselingen correct en automatisch kunnen verlopen.


79 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page