top of page

Nieuws

Opinie: Torenhoge energierekeningen verblinden gemeenten voor de oplossingen

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023Beste burgemeester,


Deze week vernamen we in de media over de moeilijke financiële situatie van verschillende Vlaamse gemeenten. De energiecrisis hakt stevig in op de gemeentelijke financiën. "Door de onzekerheid over de energiebevoorrading zijn de energiefacturen geëxplodeerd. We verwachten € 105 miljoen hogere uitgaven voor de Vlaamse lokale besturen", zegt een studie van Belfius*.

Waar de media het veel minder over heeft, zijn de oplossingen. Daarom schrijven we je deze brief. Ja, die oplossingen zijn er en ze zijn ook in jouw gemeente te vinden op een plaats waar je het misschien niet zou verwachten: bij de inwoners.


Zij verenigen zich samen met inwoners van buurgemeenten binnen een energiecoöperatie. Samen bouwen ze de nodige expertise op die jij nodig hebt om je plannen uit te voeren. Ze steken de handen uit de mouwen en bouwen grote en kleine zonne-installaties.


Dit betekent meer groene stroom voor je gemeente die ook nog eens lokaal wordt opgewekt: op het dak van de gemeentelijke school, het woonzorgcentrum én het gemeentehuis. De gemeente moet zelf geen euro investeren, want de coöperatie zorgt voor alles: van de studie, over de installatie tot het onderhoud.

Die lokale burgerstroom is bovendien vele malen goedkoper dan de stroom die je nu aankoopt. Gedaan met stijgende energiefacturen. Nu en in de toekomst. We verlagen de CO2-uitstoot en werpen een dam op tegen toekomstige CO2-gerelateerde taksen. Alsof dat nog niet genoeg is werken energiecoöperaties ondertussen ook aan elektrische mobiliteit, gaan ze voor groene warmte en bereiden ze zich voor om te investeren in wind op zee.


Niet enkel de gemeente kampt met hoge energieprijzen trouwens. Ook de inwoners zitten met elektriciteitsrekeningen die de pan uit swingen. Zelf energie opwekken door zonnepanelen te plaatsen is opnieuw het antwoord. Via de energiecoöperatie ontzorgen jouw burgers de gezinnen op maat met onafhankelijk en gratis advies over zonnepanelen, batterijen en laadpalen.


Beste burgemeester, we moeten de ogen niet sluiten voor de uitdagingen. Die blijven groot. Dit mag ons echter niet verlammen. Laat ons rond de tafel gaan zitten en samen werken aan oplossingen. Ooit komen we daar hopelijk ook mee in de media.


179 weergaven

Comments


bottom of page