top of page

Nieuws

Persbericht Danone mei 2021

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

Danone Rotselaar koopt groene stroom van omwonenden


Danone gaat in samenwerking met de lokale energiecoöperatie ECoOB en burgerbeweging Klimkracht 614 zonnepanelen plaatsen op de daken van haar vestiging in Rotselaar, geïnspireerd op haar framework ‘One Planet. One Health’. Hiermee zal jaarlijks 250.000 kWh groene stroom opgewekt worden die in de productiesite gebruikt zal worden, als onderdeel van de reeds 100% hernieuwbare elektriciteit van de site. Dit komt overeen met een gemiddeld jaarverbruik van 71 gezinnen. Dit is volledig in lijn met de ambitie om tegen 2050 wereldwijd CO2-neutraal te zijn. Het is duidelijk dat Danone’s productievestiging in Rotselaar dit doel al dit decennium wil bereiken.


Danone wil zich niet enkel engageren om om te schakelen naar meer hernieuwbare energie. Het wil omwonenden de kans geven om mee te participeren door via de aankoop van één of meerdere aandelen van de coöperatie zelf eigenaar te worden van enkele zonnepanelen op het dak van de site, waar onder meer Actimel en Danone Fruit worden geproduceerd. Via een dividend kunnen ze zo deelnemen in de winst. Eind juni worden de zonnepanelen officieel ingehuldigd op de site van Danone, dit in aanwezigheid van burgemeester Jelle Wouters van Rotselaar.


“Energiecoöperatie ECoOB is niet aan haar proefstuk toe met dit project”, vertelt Stefaan Van Gerven, bestuurder bij ECoOB. “We hebben reeds een 10-tal installaties in werking in de ruime regio rond Leuven. Onze 500 aandeelhouders zorgen als burger voor de financiering. Door zelf hernieuwbare energie op te wekken maken ze werk van de energietransitie in de regio.”


Met dit project stelt ECoOB zich voor het eerst voor aan de inwoners van Rotselaar en Haacht. ECoOB doet dat samen met burgerbeweging Klimkracht uit Rotselaar-Haacht, die een heel belangrijke rol speelt in de realisatie van dit project. “We willen als burger ons steentje bijdragen om de impact van de klimaatopwarming tegen te gaan door de omslag naar meer hernieuwbare energie in de regio te versnellen. We nodigen de inwoners van Rotselaar en Haacht uit om energie mee in eigen handen te nemen”, verduidelijkt Heidi Vande Putte van Klimkracht.81 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page