top of page

Nieuws

Karen las “Omgroei” van Denktank Oikos. Een nieuw pad naar Welzijn en Duurzaamheid

Bijgewerkt op: 7 jun.

ECoOB medewerker Karen las het boek “Omgroei” en geeft graag kort weer hoe zij het boek heeft ervaren.


In "Omgroei" presenteren Dirk Holemans, Lara Ferrante en Elze Vermaas een overtuigend pleidooi voor een transitie naar een duurzamere en rechtvaardigere samenleving. Het boek draait om het concept van Omgroei, wat ze verkozen boven 'degrowth' of 'ontgroei'. Want net als veel negatieve zaken moeten krimpen (denk aan afval of files), moet er ook heel veel toenemen (zoals openbaar vervoer en natuur). De auteurs stellen dat de huidige obsessie met economische groei leidt tot onhoudbare ecologische schade en sociale ongelijkheid, en pleiten voor een focus op levenskwaliteit, gemeenschapszin en ecologische balans.


De auteurs beginnen met een scherpe analyse van de onhoudbaarheid van de huidige economische systemen en wijzen op de eindigheid van grondstoffen en ecologische grenzen. Ze benadrukken de noodzaak van een culturele en mentale verschuiving, waarbij economische groei niet langer de maatstaf voor vooruitgang is. Inspirerende voorbeelden van alternatieve economische modellen, zoals lokale valuta en gemeenschappelijke landbouwprojecten, tonen de haalbaarheid van zijn visie.


De schrijfstijl van de auteurs is helder en toegankelijk, geschikt voor een breed publiek. Ze weten complexe ideeën begrijpelijk over te brengen zonder diepgang te verliezen. De logische opbouw van het boek zorgt voor een vloeiende leeservaring, waarbij elk hoofdstuk voortbouwt op de voorgaande ideeën.


Hoewel "Omgroei" inspirerend is, kan het soms idealistisch overkomen. Concrete stappen voor de praktische realisatie van deze transitie binnen de huidige politieke en economische structuren blijven soms vaag, wat vragen oproept over de haalbaarheid op korte termijn.


Beoordeling van Karen

Leest als een trein, terwijl het toch geen eenvoudige materie is. Zeker te lezen en te herlezen. "Omgroei" is een urgent en noodzakelijk boek in een tijd van economische, ecologische en sociale crises. Het biedt een visionaire kijk op een duurzame en rechtvaardige toekomst. Het werk zal lezers aanzetten tot nadenken en mogelijk tot actie inspireren, en draagt significant bij aan het debat over duurzaamheid en economische hervorming.”


Verrassing voor ECoOB aandeelhouders

Lees alvast een stukje uit het boek via onderstaande knop. Zo raak je overtuigd van de meerwaarde van het boek "Omgroei".Exclusief aanbod voor ECoOB aandeelhouders

Het boek kost in de boekhandel 22,50 EUR (online: + 4 EUR verzendkosten). De auteurs geven aan de ECoOB aandeelhouders en nieuwsbrief abonnees een mooie korting, waardoor je slechts 18 EUR + 4 EUR verzendkosten betaalt.

Stuur een mail naar info@oikos.be met de vermelding “kortingsactie ECoOB”.

79 weergaven

Comments


bottom of page