top of page

Nieuws

Zonnebouwers+ komt onder de aandacht bij federaal minister Zakia Khattabi
Op woensdag 26 juni 2024 gaf ECoOB bestuurder Johan Rosius een lezing voor het “Seminarie ‘Duurzaam Wonen: ondersteunen van huishoudens en huurders met een laag inkomen”, georganiseerd door het Interfederaal Steunpunt ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Dit seminarie valt onder de directe bevoegdheid van Mevr. Zakia Khattabi, federaal minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, die het seminarie opende met een toespraak om te benadrukken dat er nood is aan duurzame betaalbare huisvesting voor burgers in nood.


Johan vertelde het publiek over het Zonnebouwers+ programma dat ECoOB uitrolde in Oost-Brabant. ECoOB werkt al enkele jaren aan het bestrijden van energiearmoede. Dit doen we via het Zonnebouwers+ programma. ECoOB plaatst zonnepanelen door “zonnestroom-als-een-dienst” aan te bieden. Hiermee willen we het energieverbruik verlagen bij kwetsbare gezinnen. Dit is een radicaal andere aanpak dan het sociaal elektriciteitstarief te hanteren, die de energiefactuur van deze kwestbare gezinnen wel verlaagt, maar daarvoor het energieverbruik niet doet dalen, noch zekerheid biedt dat de stroom fossielvrij is. 

ECoOB werkt hiervoor samen met vzw Klimkracht om een structurele en duurzame oplossing aan te bieden waarbij lokale OCMW’s gezinnen selecteren voor het Zonnebouwers+ programma.


Voor eigenaars met een geschikt dak, biedt Zonnebouwers+ financiering van de zonnepanelen op hun dak en zorgt van A tot Z voor de installatie, keuring en verzekering. De betrokken gezinnen betalen een klein vast bedrag per maand gedurende 18 jaar. . Ondertussen krijgen de eigenaars de energie die met de zonnepanelen worden opgewekt. Dat resulteert in een besparing van 20% op de elektriciteitsfactuur. Na 18 jaar wordt de installatie hun eigendom.


Bewoners zonder geschikt dak, of huurders kunnen in een hernieuwbare energiegemeenschap stappen. ECoOB stelt energie opgewekt door zijn grote installaties op daken van gemeenten en non-profit organisaties ter beschikking van de energiegemeenschap van VZW Klimkracht die op haar beurt 1500 kWh per jaar per gezin gratis ter beschikking stelt.


32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page