top of page
Warmte CMeunierstraat Leuven 2.JPG

Constantin Meunierstraat

Leuven

image.png
image.png

Het Nieuw Kwartier in Leuven ondergaat de komende jaren een transformatie om de wijk te beschermen tegen klimaatverandering. De Constantin Meunierstraat wordt onthard, vergroend en vernieuwd, inclusief de riolering, waardoor de wijk aantrekkelijker wordt. De straat biedt potentieel voor waterbuffering en vormt een centrale fietsas. Ook het voorzien van warmtenetten onderzoek ECoOB nu, in opdracht van Stad Leuven.

Natuur in de stad

Buurtparticipatie

De Constantin Meunierstraat is onderdeel van het JUSTNature-project, dat Leuven financiële steun van Horizon 2020 oplevert. Dit EU-programma onderzoekt de impact van natuurgebaseerde oplossingen op stedelijke omgevingen.

Collectieve aanpak

De heraanleg van de straat is een ideaal moment om burgers te betrekken bij collectieve renovatie en aanleg van een collectief warmtenet. Stad Leuven en ECoOB onderzoeken samen de haalbaarheid van een warmtenet voor woningen, studentenhuisvesting, appartementsgebouwen, scholen en zorgcentra in de buurt.

Buurtparticipatie geeft inzicht in vragen, opmerkingen en ideeën over woningrenovatie en energie. 

Warmte met een bronnet

Het idee is om hier een bronnet te realiseren, wat dit project bijzonder innovatief maakt. Er zouden op het openbaar domein geothermische boringen uitgevoerd kunnen worden om warmte op te wekken voor de hele straat. Dit binnenstedelijk bronnet is uniek, aangezien de meeste warmtenetten vertrekken vanuit nieuwe wijken of grote nieuwbouwprojecten, of maken gebruik van industriële restwarmte. Dergelijke geothermische boringen op openbaar domein zijn nog nergens in Vlaanderen gerealiseerd.

Tijdslijn

Footer NetZero Cities.png
Warmte CMeunierstraat Leuven 1.JPG

Zoek je een warmteoplossing in jouw project?

Vul het formulier in en wij nemen met jou contact op.

Bedankt voor jouw aanvraag

bottom of page