top of page

Nieuws

Energiecoöperatie ECoOB bedankt haar aandeelhouders met eerste dividend van 2,75%De aandeelhouders van Energiecoöperatie Oost-Brabant (ECoOB) verzamelden zaterdag 7 mei in Leuven bij een van hun klanten, Woonzorgcentrum De Wingerd, voor de jaarlijkse Algemene Vergadering. Ze aanvaarden het voorstel van de Raad van Bestuur om voor het eerst in het 4-jarig bestaan een brutodividend van 2,75% uit te keren.


Het energielandschap is grondig aan het veranderen, zowel in België als internationaal. De transitie naar hernieuwbare energie, spectaculair stijgende energieprijzen en de energieafhankelijkheid die meer dan ooit ter discussie staat. ECoOB werkt in de regio aan de energietransitie met meer dan 20 grote zonne-installaties en onafhankelijk advies aan particulieren. "Wij leverden onze klanten het voorbij jaar 1,6 GWh aan lokale groene stroom die al goedkoper was dan de marktprijs en de recente prijsstijgingen bovendien niet volgt. We bespaarden zo 420 ton CO2" vertelt een trotse voorzitter Sander Van Garsse. Daarmee lijkt ECoOB z'n plaats in het lokale energielandschap nu definitief verworven te hebben.


"Een sterke prestatie waarvoor ik het hele team van harte wil bedanken. Nog straffer is de manier waarop", gaat Van Garsse enthousiast verder." In tegenstelling tot bij de klassieke energiespelers zetten wij burgers aan de knoppen van energie als streekproduct. We zijn ondertussen met 672 aandeelhouders, een groei van 38%. De vele projecten in de pijplijn voorspellen opnieuw een spectaculaire stijging in de komende maanden". De aandeelhouders die ECoOB hielpen opstarten worden nu beloond voor hun engagement met een eerste brutodividend van 2,75% op hun investering.


ECoOB breidt haar expertisedomein ondertussen verder uit. Gedelegeerd bestuurder Steven Decat licht een tipje van de sluier: "In de komende maanden plaatsen we onze eerste laadinfrastructuur, we werken aan een proefproject rond energiedelen in appartementsgebouwen, voeren gesprekken rond warmte en zetten de stap naar wind op zee. Allemaal met een centrale rol voor de burger." ECoOB engageerde zich eind vorig jaar samen met andere Belgische energiecoöperaties voor een kapitaalinvestering van € 250.000.000 in de nieuw opgerichte Belgische coöperatie Seacoop, met als doel wind op zee te oogsten met rechtstreeks burgerparticipatie.


114 weergaven

Comments


bottom of page