top of page

WijLaden in de praktijk:
Hungaria Building Leuven

Een unieke samenwerking tussen burgercoöperatie ECoOB, de vereniging van mede-eigenaars Hungaria, Syncura en CORE levert een blauwdruk voor ondergrondse laadinfrastructuur volgens een financieel, juridisch en technisch gestandardiseerd en repliceerbaar model.

hungaria-building-in-leuven-404.jpg

De voordelen voor de bewoners

  • Naast een maatschappelijke winst is er ook een duidelijke winst voor de bewoners. ECoOB voorziet voor iedereen een laadgarantie via een uniforme en brandveilige installatie.

  • Een aanpak die elke bewoner laat instappen wanneer hij of zij er klaar voor is.

  • Zowel de mede-eigenaars als de syndicus wordt financieel en operationeel ontzorgd, van ontwerp tot realisatie en uitbating.

  • Dankzij deze aanpak stijgt de waarde van elk individueel appartement. De prijs van de laadpaal, inclusief bekabeling, is marktconform. De laadprijs is concurrentieel in vergelijking met extern laden, maar bij Hungaria Building geniet elke bewoner met laadpaal van het comfort om te laden op zijn eigen staanplaats. Een sterke meerwaarde dus voor elk appartement dat nu al een laadpaal heeft. 

Een repliceerbare oplossing

De ECoOB oplossing is gestandardiseerd en gedocumenteerd op juridisch, technisch en financieel vlak. Het unieke concept is een flinke duw in de rug voor appartementsbewoners en syndici waar ook in Vlaanderen voor een zorgeloze transitie van fossiele naar elektrische mobiliteit.

Hungaria 

Enkele jaren geleden transformeerde een oude industriesite aan de vaart in Leuven tot een levendige woonwijk met moderne gebouwen. Een van die gebouwen is de Hungaria Building. Dit gebouw met appartementen en kantoren is vandaag het toneel van een nieuwe transitie, deze keer een van fossiele naar elektrische mobiliteit.

Ondergrondse laadinfrastructuur

ECoOB voorziet de gelijkvloers en ondergrondse garage van een uitgebreide laadinfrastructuur voor de bewoners van de appartementen en de kantoren. We starten met 15 laadpunten. Naarmate meer bewoners overschakelen naar elektrische voertuigen breiden we uit tot alle 190 parkeerplaatsen van uniforme laadinfrastructuur voorzien zijn.

De laadpalen worden aangesloten op een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter en zullen de vraag naar elektriciteit verhogen van de huidige 55MWh tot op termijn 300MWh. Deze stroom wordt gedeeltelijk opgewekt door een 50kWp zonnepanelen installatie op het dak. ECoOB neemt het elektriciteitscontract voor de gemeenschappelijke delen deels over en zal het geheel via slimme sturing beheren zodat optimaal van de zonnestroom gebruik gemaakt kan worden en het elektriciteitsnet minimaal belast wordt.

Beheren van de piekbelasting

Vooral het beperken van de piekbelasting is dé grote uitdaging.  Vandaag heeft Hungaria Building een piekbelasting, die we kennen als de maatstaf voor de berekening van het capaciteitstarief, van 11kWp. Zonder een slimme sturing zou die snel door het dak gaan met een hoge kost voor de bewoners en de netbeheerder tot gevolg.

 

Met de huidige infrastructuur zouden bovendien maximaal 20 laadpunten geplaatst kunnen worden. Door softwarematige sturing houden we de piek onder controle terwijl er toch een laadgarantie geboden kan worden. Voor de ontwikkeling van de computersimulatie voor de slimme sturing werkte ECoOB samen met studentencoöperatie CORE. 

WijLaden.png
hungaria-building-in-leuven-401.jpg

Wil jij WijLaden toepassen in jouw project?

Vul het formulier in en wij nemen met jou contact op.

Bedankt voor jouw aanvraag

Investeer mee in onze laadprojecten

Start met slechts € 250 investering (tot € 25,000). Geniet van 3.25% dividend (2023), plus persoonlijk advies, samenaankoop en aandeelhouderskortingen met meeer dan 1000 mede-investereerders.

vanaf

250 EUR

bottom of page